Prezentare
Biserica ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului” , la a cărei ridicare a contribuit, potrivit tradiției, și domnul Țării Românești, Basarab I.
Despre existența unei biserici ortodoxe la Lipova se amintește de pe vremea lui Ludovic cel Mare - 1342-1382. În 1427 se pomenește despre existența unei biserici Greco-ortodoxe.
Datând din secolul al XIV-lea, biserica din Lipova este contemporană cu primele monumente ecleziastice muntene: Tismana, Cozia și altele.
Biserica Ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului” este o capodoperă a artei feudale românești. Construită în trei etape, s-a îmbogățit în secolul al XIV-lea (pe la 1338) cu pronaosul și aproximativ jumătate din actuala navă, în stil bizantin, după cât se știe pe cheltuiala cnejilor români din valea Mureșului și poate - potrivit tradiției - chiar a lui Basarab I, domnul Țării Românești. Puternica comunitate românească din Lipova, investind sume considerabile, în 1797 a prelungit biserica până la forma actuală. În anul 1928 i s-au adăugat galeriile în interior. În exteriorul bisericii, și în special turnului i s-au impregnat la sfârșitul secolului al XVII-lea elemente ale stilului baroc și rococo.
Biserica dispune și de valori picturale deosebite, realizate în mai multe etape. Frescele din nava veche situate lângă intrare au fost datate de către Nicolae Iorga în jurul anului 1500, având afinitate cu cele de la mănăstirea Viforița (sec. XV) din Țara Românească. În 1732 cea mai mare parte a zidurilor, atât în interior, cât și în exterior au fost acoperite de splendidele fresce ale pictorului Nedelcu, lucrate în stil bizantin. În exterior au fost acoperite cu tencuială, fiind parțial dezvelite începând cu anul 1928, împreună cu străvechea poartă a „Eternității”. Dintre ele se remarcă „Judecata din urmă” și „Patriarhii Avram, Isac și Iacob''. Dintre picturile ce se află pe iconostas unele aparțin lui Pocroniu (sec. XVIII) ca de exemplu cei patru evangeliști și Buna Vestire, de pe ușile împărătești. Cele mai însemnate sunt datorate lui Ștefan Tenețchi-Ponorechiu, dintre care „Sf. Ioan Botezătorul” a fost pictată în 1785. Restul aparțin unei etape mai târzii a activității pictorului, ca de exemplu: „Cina cea taină”, Ierarhul Nicolae”, etc. Un interes deosebit reprezintă tronul arhieresc, frumos sculptat, adus din Moldova. Biserica ortodoxă din Lipova a servit în sec. XV-XVII drept catedrală a unor ierarhi (1408,1563,1606, 1651, etc.) În ultima perioadă, biserica a fost restaurată, iar picturile conservate (11.07.2017-30.12.2024).
Adresă
str. 9 Mai nr. 2, Lipova,
Lipova