Info Regio Logo Info Regio Uniunea Europeana Guvernul Romaniei Ministrerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice Consiliul Judetean Arad Fonduri Uniunea Europeana
03 Cetatea Ineului.jpg 02 lebenita.jpg 04 Bizere mozaicBudiu Gh.jpg 01 soimos.jpg 05 Sarbatoarea vinului Siria 2009 Mircea Boran 5.jpg 06 valea muresului.jpg 07 vladi rapita.jpg

Munții Codru Moma

Munții Codru-Moma sunt o grupă montană a Munților Apuseni aparținând de lanțul muntos al Carpaților Occidentali. Muntii Codru Moma sunt amplasați în partea vestică a Munților Apuseni, fiind izolați de Munții Bihorului și Munții Pădurea Craiului prin Depresiunea Beiușului.
Din punct de vedere geografic, Munţii Codru Moma apar ca o masă muntoasă insulară, înconjurată de depresiuni. Sunt bine conturaţi, aproape detaşaţi de masa mare a Munţilor Apuseni (Vlădeasa şi Metaliferi) şi au o punte îngustă de legătură cu Munţii Bihorului. Din punct de vedere carstic, sectorul platoului Vașcău (aflat în partea de est a Munților Codru-Moma) este cel mai interesant. Ocupă o suprafață de 90 km2. Relieful exocarstic al acestui platou este alcătuit din doline, uvale și câmpuri de lapiezuri. Datorită alcatuirii geologice, din roci calcaroase, pe întreg platoul Vașcău nu există aproape nicio apă curgătoare. Excepția o reprezinta râul permanent care curge în lungul depresiunii Tarina (de la nord la sud) și care este captat ulterior de Peștera Câmpenească.
În limitele descrise, Codru-Moma ocupă o suprafață de circa 1200 kmp, înălțimea maximă o ating în vârful Pleșu, de 1112 m. După cum arată și numele, munții Codru-Moma sunt formați din două grupe montane distincte: munții Codru și munții Moma, separați destul de net de două văi divergente, valea Briheni (în est) și valea Moneasa (în vest). Munții Codru ocupă partea de nord și sud-vest a masivului, munții Moma partea de sud-vest.


Zona
Munții Codru Moma
Localizare
MONEASA
Tip obiectiv
Formațiune naturală


Limba

Harta obiective turistice

Curs valutar

1
EUR:  4.7619 Lei
1
USD:  4.3202 Lei
100
HUF:  1.4241 Lei
12.11.2019

contact

Serviciul Centrul National de Informare si Promovare Turistica al Judetului Arad
Bulevardul Revoluţiei Nr. 81
Telefon: 0728.116.412
Fax: 0357.731.296
E-mail: info@cniptarad.ro

Contor vizite site

613054
Harta site